Kinek való a hipoallergén kutyatáp?

Miért kell egy kutyának hipoallergén kutyatáp?

Egyre gyakrabban derül ki egy-egy kutyusról, hogy allergiás bizonyos összetevőkre – leggyakrabban a csirkére. Ezeknek a kutyáknak a hipoallergén kutyatáp jelenthet megoldást a problémájukra. De mielőtt megnéznénk, mitől lesz egy kutyatáp hipoallergén, vegyük sorra, milyen tünetei vannak annak, ha kedvencünk allergiás. Ennek legjellegzetesebb tünetei közé tartozik a vakaródzás, hasmenést, valamint a könnyezés-tüsszögés-orrfolyás. Nem árt tudnunk, hogy a kutyák esetében kétféle allergia típust különbözetünk meg. Ezek az eleség és az inhalatív növényi pollen allergia. A hipoallergén kutyatáp természetesen az első tüneteit kívánja megelőzni, amelyek állandóak lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a kutya egész évben emésztési zavarral, hasmenéssel küszködhet, hirtelen lefogyhat és különböző bőrtüneteket is produkál. A vakaródzás pedig olyan hámsérüléseket okozhat, amelyekben nagyon gyorsan megtapadnak a másodlagos fertőzések kórokozói, a gombák és a baktériumok. Ezek után, ha nem kezeljük időben, olyan súlyossá fajulhatnak, hogy akár életveszélyes állapotba is kerülhet a kutyusunk. Már az első tünetek jelentkezésekor forduljunk állatorvoshoz, aki feltudja állítani a diagnózist.

Miért jó a hipoallergén kutyatáp?

Az ételallergia az esetek többségében szerzett. Akkor jelentkezik, ha bizonyos tápanyagból túl sokat fogyaszt az állat és ezért a szervezete túlérzékennyé vállik. Tipikus a csirkeallergia, amelyet a csirkehúsban található fehérje vált ki azoknál az ebeknél, akik napi szinten csirkehúst esznek. Márpedig csirkehús abban a konzervben is van, amelyre az van írva, hogy marha. De természetesen bármilyen fehérje lehet tettes, zöldség, hús, szénhidrátok fehérjéi is a listán lehetnek. Az ételallergia megállapítására egyetlen elfogadott módszer létezik, mégpedig az eliminációs diéta, ami egy hosszadalmas és a gazdi részéről sok energiát igénylő folyamat, de a kutyus érdekében mindenképp javasolt belevágni. Egyetlen megoldás az, ha teljesen kiiktatjuk a kutya étrendjéből ezt az összetevőt, s ehhez a legkézenfekvőbb az, ha hipoallergén kutyatáppal etetjük.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az ételallergia és az ételintolerancia két különböző fogalom. Az ételintolerancia azt jelenti, hogy a kutyánk valamilyen ételt nem tud megemészteni, ugyanis nincs meg hozzá a megfelelő emésztőenzime. Ilyen például a laktózintolerancia.

Mit jelent az, hogy hipoallergén kutyatáp?

A hipoallergén azt jelenti, hogy a termék nem tartalmaz, vagy nagyon minimális mennyiségben tartalmaz allergén anyagot. Ezekben a tápokban általában az allergén összetevőt egy alternatívával helyettesítik. Olyannal, amely a kutya számára teljesen új fehérje- és szénhidrátforrás. Ebbe a kategóriába természetesen rengeteg eledel beletartozhat, ezért az állatorvosok általában azokra a tápokra használják ezt a kifejezést, amelyek kifejezetten állatorvosi gyógytáp gyártó cégek által kifejlesztett eledelek és nem, vagy szinte alig tartalmaznak potenciális allergéneket. A leggyakoribb allergének a marhahús, tejtermékek, búza, tojás, csirkehús, bárányhús, sertéshús, nyúlhús és bizonyos halfajták. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb kutya általában sajnos több mindenre érzékeny egyszerre.

Ezek a hipoallergén kutyatáp termékek olyan gyógytápok, amelyek hidrolizált fehérjéket tartalmaznak, amelyek nem okoznak allergiás reakciót a kutyákban. A hidrolizált fehérjék gyakorlatilag „előre emésztett fehérjék”, amelyek kisebb alkotórészekre vannak bontva, így a szervezet nem ismeri fel, mint allergént. Ezek a tápok nem valamilyen ritka fehérjét tartalmaznak, mint a strucc- vagy nyúlhús, hanem speciális formában tartalmazzák a fehérjét, ezért alkalmasak az eliminációs diétához. Persze vannak azok a tápok is, amelyek éppen azért nem váltanak ki allergiás reakciót, mert az említett ritka fehérjéket tartalmazzák. Ezek biztonságos alternatívák arra, ha nem tudjuk pontosan az összetevőket. A minősítés garancia a gyártóktól.

Szükséges a hipoallergén kutyatáp?

A hipoallergén kutyatáp diéta fontos része a diagnózis felállításának is. Ilyenkor általában három hétig csak ilyen tápot kaphat a kedvencünk, s ezalatt folyamatosan figyelnünk kell a reakcióit. Ha erre szépen reagál, tünetei teljesen elmúlnak, akkor megállapíthatjuk, hogy a kutyánk eledel allergiás. Mindkét esetben ezután elkezdjük egyenként adagolni neki azokat a különböző állati és növényi eredetű összetevőket, amiket a diéta előtt kapott, mindig egyszerre egyfélét néhány hétig, és figyeljük a reakciókat. Ha bizonyos összetevőkre egyértelmű tünetekkel reagál a kutya, akkor biztos, hogy arra allergiás.

Ez a folyamat csak az állatorvos által felírt hipoallergén táp segítségével végezhető el és szükséges ahhoz, hogy kedvencünk egészségügyi állapotát meghatározzuk. Enélkül a fentebb már említett tüntetek súlyossá válhatnak, ami az állat elhullását is okozhatják, ezért mindenképpen vegyük őket komolyan. Felelősséggel tartozunk kutyusunkért!

Tetsztett? Oszd meg másokkal is! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin