Miért kötelező kiegészítő a szemüvegtok?

A szemüvegtok kérdés

Ha szemüvegesek vagyunk, akkor tudjuk milyen A szemüveg is megérdemli, hogy meglegyen a maga kis helye. A szemüvegtok nem csak mutatós kiegészítő a táskánk mélyén, hanem a szemüveg megvédésére is szolgál. Mivel szemüveget az ember nem vásárol minden héten, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy tároljuk azt, amikor éppen nem viseljük. Ha éppen nincs kéznél a szemüvegtok, akkor tegyük biztonságos helyre, lencsékkel felfelé, így megakadályozzuk, hogy azok plusz a keret összekarcolódjanak. A stílusos és jó minőségű tok ajándéknak is kiváló, ha ismerősünk szemüveget hord, hiszen ez egy nélkülözhetetlen kiegészítő a szemüveg mellé. A tok anyaga és kinézete tökéletesen igazítható saját ízlésünkhöz, ráadásul már még inkább személyre szabható néhány modell gravírozással. Ha azt gondolnánk, nekünk nincs szükségünk szemüvegtokra, mert megfelelő neki a nadrág-, ing- vagy kabátzseb, akkor tévedünk. A pulóver kivágásába beakasztott vagy a hajba tűzött szemüveg sincs jó helyen. De milyen tokot vásárolhatunk?

Milyen szemüvegtok kapható?

A szemüvegtokokat nagyon sokféle színben, anyagban, alakban készítik, így mindenki talál az ízlésének megfelelőt. A pehelykönnyű, filcből, bőrből, gyapjúból vagy selyemből készült tokoktól kezdve a különösen erős, keményfedelű tokokig, amelyek nemesfából, vagy fémből készülnek, megtaláljuk azt a boltokban. Sőt, már olyanokat is készítenek, amelyek különleges tartókapcsokkal rendelkeznek, így ezeket a ruháihoz illeszthetjük, de öntapadó tokok közül is választhatunk, amelyek rendkívül praktikusak autóban történő tárolás esetén, vagy amelyek egy ragasztócsíkkal rendelkeznek, amely segítségével tetszőleges helyzetben rögzítheti őket, és gombnyomásra nyitódnak. Tehát a készítők bármit megtesznek, hogy a vásárlók, vagyis a mi kedvünkben járjanak. Nem csak a szín és formaválaszték nagy, de kaphatók kemény tokok és puha tokok is. Bár utóbbiak ára kedvezőbb, több szempontból sem ajánlatos őket választani. A puha tokban könnyen megnyomódhat, deformálódhat, törhet a szemüveg. Sőt a műanyag szemüveglencse ki-be csúsztatással karcolódhat. Ráadásul, ha olyanok vagyunk, akik szeretnek mindenből legalább egyet tartani a táskájukban, akkor biztosan összefut a szemüvegünk egy tollalt, kulcsokkal vagy körömreszelővel. A puha anyag ezektől sajnos nem fogja megvédeni azt. A keményfedelű tok is tartogathat mumusokat, ha előszeretettel tesszük a jegyzetfecniket, névjegykártyákat a szemüvegünk mellé, mondván, ott úgyis meglesz. Ha szeretünk biztosra menni, akkor szemüvegünket a tokba a párnázott oldal felé tegyük bele, miután belecsavartuk a mellékelt mikrószálas törlőkendőbe. Így megelőzhetők a mikrokarcolódások. Használaton kívül, a szemüvegtokban fekvő szemüvegünket mindig olyan helyre tegyük, ahol könnyedén megtaláljuk majd és semmiképp se tegyük ki túl melegnek, tűző napnak, vagy fagynak, mert ezek egytől-egyik károsítják azokat. Különösen igaz ez a műanyag lencsés szemüvegek esetében.

Milyen legyen a napszemüveghez a szemüvegtok?

Napszemüveghez praktikusabbnak tűnik a puha szemüvegtok, de még azokhoz sem annyira megbízható, mint egy kemény tok. Annyira nagy mumusnak mégsem nevezhetők. Ugyanolyan jó, ha magát a szemüveget biztonságos helyen tároljuk. Ezek a tokok ugyanúgy megvédik azt a portól, víztől. Ha valamilyen vastagabb, vízálló az anyag, akkor még a párától is. A bőrből készült szemüvegtokok ideális középútnak nevezhetők. Elegánsak és kellően masszívak. A kézműves szemüvegtok jellemzően ebből a keményített bőrből készül, így megvételükkel a hagyományos technológiákat is támogatjuk. Ha a rugós tokoknál a becsapódás hangja zavar bennünket, akkor érdemes a zipzáras változatok között nézelődni. De ugyanígy többféle patentos, megkötős vagy egyszerűen ráhajtós, vagy összehajtható tok is kapható. A minták terén is igen széles a választás, ezért akár a táskánkhoz illőt is választhatunk. A kemény tok a véletlen ráüléstől, leeséstől is képes megóvni.

Hogyan óvjuk meg a szemüvegtok használatán kívül szemüvegünket?

A szemüveget nem csak a tok védi a mechanikai sérülésektől, hanem összességében, ahogy bánunk vele. Ha csak ledobjuk az éjjeliszekrényre, nem teszünk vele jót. Érdemes összecsukás nélkül félrerakni, mert így megnövelhető az élettartalma. Használat során a szemüveg beállításai módosulhatnak, a szemüveg deformálódhat, csavarjai kilazulhatnak. Ezzel a módszerrel pont ettől óvjuk majd meg. Ebben segít az is, ha szemüvegünket mindig két kézzel vesszük és tesszük le. Ellenkező esetben könnyedén kilazulhatnak a csavarok az egyik oldalon, s ettől ferdén fog viseléskor állni a szemüvegünk. Ha a fejünkön, hajukba tűzve viseljük, szintén potenciális sérüléseknek tesszük ki a keretet és a lencséket. Sokszor el is feledkezünk arról, hogy ott van, s amikor hirtelen mozdulatot teszünk, a szemüveg leesik a földre. Ne törölgessük a lencséket szárazon, mert a rájuk tapadt porszemcsék is karcolják őket.

Tetsztett? Oszd meg másokkal is! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin