Milyen a jó gyümölcslé?

Górcső alatt a gyümölcslé: egészséges vagy sem?

A gyümölcslé nagyon népszerű ital, hiszen nem csak finom, de praktikus tápanyagforrásként is gondolnak rá. A cukros üdítőitalok vagy az unalmas víz helyett a legjobb alternatíva a gyümölcslé. A gyermekeknek is szívesebben adjuk buborékos társaiknál. Azonban sok gyümölcslé semmivel sem egészségesebb ezeknél az italoknál, s a rajtuk szereplő feliratok igencsak megtévesztők. Némelyik annyi gyümölcsöt se tartalmaz, mint a buborékos narancsital. Az ital gyümölcstartalma rendszerint annak árával párhuzamosan nő, hiszen több terméket kell felhasználni az elkészítéséhez, ami a logisztikai kiadásokat és a szállítmányozást is növeli. De az ár mégsem garancia arra, hogy 100% levet igyunk! Az ipar az összes lehetséges módon hasznosította a gyümölcsöket és zöldségeket, de a nagyüzemű feldolgozás veszteségekkel jár. A tápanyagtartalom kerül a vesztes oldalra. Mire kell tehát figyelni, ha mindenképp magas gyümölcs tartalmú italt szeretnénk és nem csak jóleső szomjoltót?

A gyümölcslé nagy számban tartalmaz vitaminokat és másodlagos növényi anyagokat. Az íz eléréséhez a gyümölcscukor mellé még nagy mennyiségű, más forrásból származó édesítőt adnak, amely már egyáltalán nem egészséges. Sokkal nagyobb százalékban viszünk be cukrot, mint például a nyers gyümölcs fogyasztásakor. A dobozokon feltüntetett extra kalcium, C-vitamin és társai mellett gyakran olyan kémiai anyagok is a termékbe kerülnek, amelyekre 1. a szervezetünknek semmi szükséges 2. még ártalmas is lehet az egészségre.

Milyen mennyiségben tartalmaz gyümölcsöt a gyümölcslé?

A legtöbb, boltban kapható gyümölcslé mindössze 10-20%-nyi gyümölcsöt tartalmaz, s abból is a nagy része már tartósított formában kerül bele. A jogszabály ugyanis nem írja elő azt, hogy a felhasznált folyadék friss legyen. Nagyüzemű formában ez önmagában kivitelezhetetlen is, hiszen akkor a megvásárolt gyümölcsök és az azokból kinyert lé nagyrésze megromlana, mire csomagolják. A gyümölcstartalmat cukorral, aromákkal, színezékekkel és sűrítőanyaggal pótolják, hogy minél fogyaszthatóbb állagú legyen a termék. S ez csak néhány olyan plusz, ami az italokba kerül. Ezeket egyébként a gyártók kötelesek feltüntetni a csomagoláson, ezért azokról tájékozódhatunk erről.

Ha el szeretnénk kerülni a kellemetlen extrákat és a szerény gyümölcstartalmat, akkor érdemes a gyümölcslevet megbízható forrásból, kistermelőtől vásárolni, ahol garantáltan azt kapjuk, ami a dobozon fel van tüntetve, félrevezetés és mellébeszélés nélkül.

Mi a helyzet a 100%-os gyümölcslével?

100% gyümölcsé és 100%-os gyümölcslé között is hatalmas szakadékok, eltérések vannak. Nem véletlenül hiányzik onnan egy kötőjel. A boltban kapható, jól ismert márkák termékei egytől-egyik gyümölcssűrítményből készülnek. Ez a sűrítmény úgy készül, hogy a könnyű tárolhatóság érdekében a betakarított gyümölcsökből sűrítményt készítenek. Ehhez kivonják a léből a víz egy részét. A termék gyártása során a gyümölcspéphez vizet adnak, méghozzá annyit, amennyi a kivont mennyiséggel egyezik. Az eljárás miatt azonban ezeknek az italoknak önmagunkban vajnyi kevés tápanyagtartalmuk van. Ezeket mesterségesen pótolják. Vannak olyan termékek, amelyeket rosttal dúsítanak. A termékek természetesen így is ínycsiklandóan finomak lesznek, ám a szervezetünknek nem sokat adnak. Ebből is látjuk, hogy a százalékban meghatározott gyümölcstartalom tehát nem más, mint a koncentrátumhoz adott víz mennyisége.

Kisebb mennyiségben azonban az egész gyártási és feldolgozási folyamat felülíródik, s így a legyártott italok természetesen tápanyagtartalma is magasabb, akár maximális is lehet. Ezért a kisgazdaságoktól vásárolt italok megbízhatóbbak és még finomabbak is. Felesleges adalékoktól mentesek és a hozzáadott cukormennyiség is jelentősen eltér a nagyüzemű márkákétól.

Soha többé ne kerüljön a kosárba gyümölcslé?

A minőség miatt érdemes otthon is készíteni őket, de a mennyiség és az ráfordítandó idő már nem mindenkinek adatik meg. Nagyon sok gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy három-négy pohár gyümölcslevet az asztalra tegyünk. Kétségtelenül a legjobb ez lenne, de annyira nem nagy mumus a 100%-os gyümölcslé sem. Különösen akkor, ha a már említett helyről, kistermelőktől származik. Ezek a gazdaságok bejárást is engednek a birtokukra, ahol vezetővel vagy vezető nélkül bejárhatunk bizonyos területeket és beleleshetünk a feldolgozási folyamatokba is. 100% gyümölcslé készül náluk, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem, vagy csak szükséges mennyiségben adtak hozzá vizet. Jó megoldás, ha megtaláljuk az arany középutat a gyümölcslé és a friss gyümölcs fogyasztása között. Előbbit mértékkel, de fogyasszuk bátra, utóbbiból meg együnk annyit, amennyit csak lehet. Ha tudatos vásárlók vagyunk, akkor mérsékelhetjük a bevitt cukor mennyiségét, de nem kell az élvezetekről sem lemondanunk.

Tetsztett? Oszd meg másokkal is! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin